Verzuim door mantelzorg? Met deze aanpak blijven uw werknemers inzetbaar.
Als werkgever wilt u verzuim verminderen en zoveel mogelijk voorkomen, de re-integratie van uw werknemers bevorderen en de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid verbeteren. Een belangrijke, maar vaak onderschatte verzuimtrend is mantelzorg. Steeds meer werknemers combineren hun werk met zorgtaken, wat kan leiden tot overbelasting en verzuim. In dit artikel bespreken we de impact van mantelzorg op verzuim en hoe u uw werknemers daarbij kunt ondersteunen.

Waarom u verzuim niet kunt negeren!
Verzuim heeft grote gevolgen voor uw bedrijf. De kosten lopen al snel op, zeker bij langdurig verzuim:
- U bent verplicht om minimaal 70% van het laatstverdiende loon twee jaar lang door te betalen;
- Een zieke werknemer kost gemiddeld tussen de € 300,- en € 450,- per dag;
- Er komen extra kosten bij voor productie- of dienstverleningsverlies, vervangend personeel, verzuimbegeleiding en re-integratie;
- Er kan een loonsanctie worden opgelegd door het UWV als zij vinden dat u niet genoeg heeft gedaan aan de re-integratie.
Kortom, het is cruciaal om proactief verzuim te verminderen en zoveel mogelijk te voorkomen en daarnaast de inzetbaarheid te verbeteren.
71% van de mantelzorgers bespreekt hun situatie pas als het bijna te laat is. Verminder en voorkom verzuim door een proactief mantelzorgbeleid.
Mantelzorg: een verborgen uitdaging binnen uw bedrijf.
Mantelzorg is de zorg voor een chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend persoon met wie de mantelzorger een persoonlijke band heeft. Dit brengt fysieke en emotionele belasting met zich mee. Feiten over mantelzorg:
- 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorg;
- 1 op de 10 mantelzorgers is overbelast en ervaart gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, stress en vermoeidheid;
- In 2040 stijgt de vraag naar mantelzorg met 70%, terwijl het aantal mantelzorgers afneemt.
Deze cijfers laten zien dat mantelzorg een steeds grotere impact gaat hebben op het leven van uw werknemers en hun inzetbaarheid op de werkvloer.
Hoe vermindert en voorkomt u verzuim door mantelzorg?
Uit onderzoek blijkt dat 71% van de mantelzorgers hun situatie pas bespreekt als het bijna te laat is. Voorkom verzuim van uw werknemers door een proactief mantelzorgbeleid. Dit kan eenvoudig met:
- Flexibele werktijden en ruimte om direct weg te kunnen in geval van nood;
- Aandacht en begrip van de leidinggevende;
- De mogelijkheid om (deels) thuis te werken;
- Het benutten van verlofregelingen.
Door mantelzorg bespreekbaar te maken en passende oplossingen te bieden, zorgt u voor:
✅ Meer productiviteit, loyaliteit en betrokkenheid;
✅ Vitale en tevreden werknemers;
✅ Minder verloop en behoud van kennis en kunde.
Zo wordt u een mantelzorgvriendelijke werkgever!
Wilt u mantelzorgers op de werkvloer beter ondersteunen? Download ons stappenplan met concrete acties en tips om verzuim door mantelzorg te verminderen en te voorkomen.
Bent u goed verzekerd tegen verzuim?
Naast preventie kan een verzuimverzekering essentieel zijn. SAA biedt naast het verzekeren van de loondoorbetalingsverplichting ook maatwerkoplossingen. Dit maatwerk bevat aanvullende diensten om de vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en re-integratie van werknemers te bevorderen. Neem contact op met uw adviseur voor een passend advies!
SAAmen komen we altijd tot oplossingen!