Nu gesloten08:30 - 16:00
088 - 551 4444
Meestgestelde vragen

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

ParticulierPersonen
Gepubliceerd op: 26 januari 2024
Leestijd: 2 minuten

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt vaak geassocieerd met een verplichte verzekering die nodig is als u samen met een partner een huis koopt. Als één van de partners komt te overlijden, kan de andere partner in het huis blijven wonen. Een deel of de gehele hypotheek wordt dan afgelost door de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een ORV dan precies?

Een ORV is een verzekering die bij het overlijden van de verzekerde een afgesproken bedrag uitkeert aan nabestaanden. Dit bedrag kunnen nabestaanden vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen of om de studie van kind(eren) te bekostigen.

Bij het afsluiten van een ORV spreekt u een vaste looptijd en het ‘te verzekeren bedrag’ af. Dit is het bedrag dat wordt uitgekeerd als u binnen de afgesproken looptijd overlijdt. Als u overlijdt na de afgesproken looptijd, wordt er niets uitgekeerd. Met een ORV bouwt u dus geen kapitaal op. Mocht u een ORV afsluiten, kiest u voor een dekking die de gehele looptijd gelijk blijft (een gelijkblijvende dekking), of een dekking die jaarlijks met een vast (lineair) of variabel (annuïtair) percentage daalt naar een verzekerd bedrag van € 0,- op de einddatum.

De premie van een ORV is gebaseerd op uw leeftijd, uw gezondheid en de afgesproken looptijd. Als u een ORV afsluit, vraagt de verzekeringsmaatschappij om een gezondheidsverklaring. De verzekeringsmaatschappij kan bij een slechte gezondheid een hogere premie rekenen. Een verzekeringsmaatschappij zal zeker een hogere premie rekenen als u weleens een sigaret, sigaar of pijp rookt.

Bij het afsluiten van een ORV spreekt u een vaste looptijd en het ‘te verzekeren bedrag’ af. Dit is het bedrag dat wordt uitgekeerd als u binnen de afgesproken looptijd overlijdt.

Premie overlijdensrisicoverzekering gedaald

In de afgelopen jaren zijn de premies voor ORV sterk gedaald. Dit komt door ontwikkelingen, zoals een hogere levensverwachting en meer concurrentie in de markt. Of uw premie voordeliger kan, hangt onder meer af van uw leeftijd en huidige situatie met betrekking tot uw gezondheid. Als u de afgelopen jaren gestopt bent met roken kan het ook heel aantrekkelijk zijn om te kijken of de premie niet goedkoper kan.

Deel artikel

Bel mij voor vrijblijvend advies

Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug (op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur).

Of bel ons op: 088 551 4444

Uw naam*
+40 jaar
100% onafhankelijk
+375.000
klanten gingen u voor
8.3
voor klantvriendelijkheid
12
kantoren in NL