DORA wetgeving
De Digital Operational Resilience Act (DORA) is inmiddels al even in werking getreden. DORA is een Europese verordening. Het doel van deze verordening is om de digitale weerbaarheid van financiële ondernemingen te verhogen. Zo kunnen deze ondernemingen zich beter tegen cyberproblemen weren die hun processen verstoren. DORA brengt veel verplichtingen met zich mee voor financiële ondernemingen die onder de scope van DORA vallen. DORA is van toepassing op ondernemingen die:
- Meer dan 250 FTE in dienst hebben of
- Een jaarlijkse omzet hebben van meer dan €50 miljoen én
- Een balanstotaal hebben van meer dan €43 miljoen.
Hoewel de wetgever de intentie heeft om het toepassingsbereik van DORA zo groot mogelijk te houden, vallen niet alle financiële organisaties onder deze verordening. Zo zijn bijvoorbeeld verzekeringsbemiddelaars die als micro-, kleine of middelgrote onderneming opereren, uitgezonderd. Toch is het verstandig dat ook deze organisaties hun omvang, risicoprofiel en de aard, schaal en complexiteit van hun activiteiten onder de loep nemen. Op basis daarvan kunnen zij gericht bepalen waar hun ICT-inspanningen het meest nodig zijn en op welke punten zij mogelijk minder nadruk hoeven te leggen.

Cyberbeveiliging versterken
Verzekeringsbemiddelaars verwerken dagelijks gevoelige gegevens van klanten, zoals persoonlijke informatie, financiële gegevens en verzekeringspolissen. Deze informatie is niet alleen waardevol voor klanten, maar ook voor cybercriminelen die proberen toegang te krijgen tot deze gegevens voor fraude, identiteitsdiefstal of andere schadelijke activiteiten. Cyberbeveiliging is daarom een fundamenteel onderdeel van het beschermen van zowel de klanten als de reputatie van uw onderneming.
Een essentieel onderdeel van deze beveiliging is het gebruik van sterke wachtwoorden, die vaak de eerste verdedigingslinie vormen tegen onbevoegde toegang tot gevoelige gegevens. Wachtwoorden kunnen gemakkelijk worden geraden of gekraakt. Het is daarom belangrijk om sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken voor verschillende systemen en accounts. Daarbij kan Multi-Factor Authenticatie (MFA) helpen door naast het wachtwoord een extra beveiligingslaag toe te voegen, zoals een tijdelijke code die naar een mobiel apparaat wordt gestuurd.

Training personeel
Zorg ervoor dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s van cyberaanvallen en hoe ze phishing-e-mails, malware of andere vormen van digitale bedreigingen kunnen herkennen. Regelmatige trainingen kunnen de algehele beveiliging aanzienlijk verbeteren.
Back-ups en herstelplannen
In de digitale wereld is het niet meer de vraag óf u te maken krijgt met een cyberincident, maar wanneer. Een cyberaanval kan ernstige gevolgen hebben, van dataverlies tot verstoring van de bedrijfsvoering. Het is daarom van cruciaal belang om voorbereid te zijn op deze risico’s door regelmatige back-ups van bedrijfsdata te maken en een herstelplan op te stellen. Dit garandeert dat u snel kunt herstellen en dat bedrijfsdata veilig blijven, zelfs na een cyberincident.

Veiligheid bij remote werken
Met de toenemende flexibiliteit, waarbij steeds meer medewerkers op afstand werken, wordt het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat de toegang tot uw bedrijfsnetwerken en gevoelige gegevens veilig en betrouwbaar is. Als medewerkers buiten het kantoornetwerk werken, lopen ze een hoger risico op cyberdreigingen zoals hacking. Dit maakt het essentieel om de juiste technologieën en maatregelen te implementeren om deze risico’s te minimaliseren.
Een van de belangrijkste maatregelen om veilige toegang te garanderen, is het gebruik van versleutelde verbindingen, zoals een VPN (Virtual Private Networks).

Externe IT-leveranciers
Controleer de digitale veerkracht van uw IT-leveranciers. Dit kan door duidelijke afspraken te maken in de contracten met IT-leveranciers over cyberbeveiliging en gegevensbescherming. Zorg ervoor dat deze contracten onder andere het volgende bevatten:
- Beveiligingsvereisten: Specificeer de beveiligingsmaatregelen die de IT-leverancier moet implementeren.
- Verantwoordelijkheid bij een incident: Wie is verantwoordelijk voor de kosten en gevolgen van een beveiligingsincident? Hoe worden de partijen betrokken bij de afhandeling van incidenten?
- Toegangscontrole: Hoe wordt de toegang tot gegevens beheerd en wie heeft toegang tot welke informatie?
- Regelmatige audits en rapportages: Zorg ervoor dat u inzicht hebt in de beveiligingsstatus van de IT-leverancier, bijvoorbeeld via periodieke audits of rapportages.
Het waarborgen van de digitale veiligheid van uw organisatie is een voortdurend proces, en zelfs als de DORA niet direct van toepassing is, zijn er tal van stappen die u kunt ondernemen om uw bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Door aandacht te besteden aan maatregelen zoals sterke cyberbeveiliging, het implementeren van back-up- en herstelplannen, veilige toegang voor medewerkers op afstand, en het controleren van de digitale veerkracht van uw leveranciers, kunt u uw risico’s aanzienlijk verlagen en de continuïteit van uw dienstverlening garanderen.
Laten we samen blijven werken aan het versterken van de digitale veerkracht van de financiële sector.
Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact op met de afdeling Compliance-legal (compliance@saa.nl).