Misschien heeft u de term ‘jaarruimte’ al voorbij zien komen als u hebt gekeken naar de mogelijkheden voor een aanvullend pensioen. Voor degenen die hier niet mee bekend zijn, leggen wij uit wat jaarruimte precies is, wat u ermee kunt doen en hoe u het berekent.
De afgelopen tijd zijn pensioenregelingen door het nieuwe pensioenakkoord veel in het nieuws geweest. Los van dit pensioenakkoord kan het geen kwaad uw pensioenregeling goed onder de loep te nemen. Voldoet uw pensioenkomen nog aan uw verwachtingen? Als uw levenslange pensioenuitkering samen met de AOW-uitkering een stuk lager uitkomt dan uw huidige inkomsten, dan bestaat de kans dat u een pensioentekort heeft.
Als u een pensioenregeling heeft via een werkgever ontvangt u jaarlijks een zogenaamd universeel pensioenoverzicht. Dit overzicht geeft een indicatie van uw te verwachten pensioeninkomen op uw pensioendatum. Het kan even schrikken zijn als het te verwachten pensioen, ook na bijtelling van AOW-inkomsten, een stuk lager uitvalt dan uw huidige inkomen of het inkomen dat u in gedachte heeft voor een zorgeloos pensioen. Door bijvoorbeeld het wisselen van baan, een echtscheiding, of door salarisverhogingen kan een pensioentekort ontstaan.
Wat is jaarruimte?
Jaarruimte is een deel van uw bruto jaarsalaris dat u jaarlijks van de overheid mag inleggen om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. U legt dit bedrag in om te beleggen of om te sparen.
Lijfrentekapitaal: sparen voor extra pensioen
Bij een pensioentekort heeft u vaak de mogelijkheid om belastingvriendelijk te sparen voor extra pensioeninkomsten. Dit soort vermogen wordt ook wel lijfrentekapitaal genoemd. Als u hiervoor spaart, is de kans aanwezig dat u op lange termijn meer vermogen heeft gespaard dan u belastingvrij mag hebben in box 3. Daarom is het verstandig om in box 1 het vermogen alvast op te bouwen. Lijfrentekapitaal is namelijk vrijgesteld van vermogensbelasting. U mag alleen niet ongelimiteerd sparen voor extra pensioeninkomsten in box 1.
Welke "boxen" zijn er?
Als u voor de Belastingdienst aangifte doet voor uw inkomstenbelasting, dan komt u 3 boxen tegen. In box 1 geeft u uw belastbaar inkomen aan uit werk en wonen. Denk hierbij aan loon, fooien, uw inkomsten als freelancer, uitkeringen of uw pensioen. Box 2 is bedoeld als u een aanmerkelijk belang heeft in een coöperatie. In box 3 betaalt u belasting over het rendement op uw vermogen.
Jaarruimte: hoeveel mag ik maximaal inleggen?
De jaarruimte is dus het bedrag wat u maximaal mag inleggen. Om dit te bereken, berekent u eerst uw pensioentekort. Dit bedrag mag u dan ook van uw inkomen aftrekken in box 1.
Op de website van de belastingdienst vindt u een handige rekenmodule, waarmee u eenvoudig uw jaarruimte berekent. Hiervoor heeft u in ieder geval uw jaarinkomen en uw universeel pensioenoverzicht nodig. Op dit universeel pensioenoverzicht vindt u de zogenaamde ‘factor A’ terug. Factor A geeft aan hoeveel pensioen u in dat jaar heeft opgebouwd. Als u nog nooit gebruik heeft gemaakt van uw jaarruimte kan u tot 7 jaar terug uw jaarruimte berekenen en benutten. Dit wordt de reserveringsruimte genoemd.
Het kan ook zo zijn dat u geen pensioenregeling heeft via een werkgever, bijvoorbeeld als u zelfstandig ondernemer bent. Vaak is een lijfrenteconstructie (vermogensopbouw in box 1) dan ook een verstandige keuze om voor uw pensionering te sparen. Als u geen pensioenregeling heeft, heeft u ook geen jaarlijkse pensioenaangroei (de eerdergenoemde factor A). Uw jaarruimte ligt dan een stuk hoger ten opzichte van een werknemer met een gelijk bruto jaarinkomen die wél een pensioenregeling heeft.
Een rekening of een verzekering, sparen of beleggen?
Weet u hoeveel u wilt en kunt inleggen in een lijfrenteconstructie? Dan is het tijd om te bepalen bij welke verzekeraar of bank u lijfrentepremies gaat inleggen en op welke manier u de inleg gaat renderen. Tot 2008 was het alleen via een verzekering mogelijk om in box 1 voor uw pensioen te sparen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een bankspaarrekening of beleggersrekening met lijfrenteclausule in box 1 voor uw pensioen te sparen. Het voordeel van een bankspaarrekening of beleggersrekening met lijfrenteclausule is dat deze lijfrenteproducten vaak goedkoper zijn dan een verzekeringsoplossing. Bij een gelijk rendement betekent dit dat een bankspaarrekening of beleggersrekening met lijfrenteclausule meer oplevert dan een verzekeringsoplossing. Ook is de overlijdensdekking bij een bankspaarrekening of beleggersrekening met lijfrenteclausule standaard zonder extra kosten meeverzekerd.
Bankspaarrekening of beleggersrekening
Via een beleggingsrekening is de kans groot dat het rendement een stuk hoger ligt dan bij een bankspaarrekening, zeker naarmate de looptijd van een beleggersrekening langer wordt.
Alleen dan de vraag, wilt u sparen of beleggen? De spaarrentes zijn op dit moment erg laag, maar als u via een bankspaarrekening voor uw pensioen spaart, zijn de rentes op dit moment iets hoger dan de rente op een gewone spaarrekening. De huidige variabele bankspaarrentes overstijgen alleen nooit de 0,5%. Eigenlijk is een bankspaarrekening op dit moment alleen interessant als u geen enkel risico wilt lopen met het kapitaal en/of u kort van uw pensioendatum af zit.
Via een beleggingsrekening is de kans groot dat het rendement een stuk hoger ligt dan bij een bankspaarrekening, zeker naarmate de looptijd van een beleggersrekening langer wordt. Via een beleggersrekening kiest u of u offensief belegt met veel risico of juist defensief als dit meer bij uw risicobereidheid past. Vaak is het ook verstandig, naarmate de pensioendatum in zicht komt, defensiever te gaan beleggen of misschien wel helemaal te stoppen met beleggen. Dan is het advies om ondanks de lage rente over te stappen naar banksparen.