Meestgestelde vragen

Kosten besparen en meer wooncomfort? Verduurzaam dan uw woning!

ParticulierDuurzaamPersonen
Gepubliceerd op: 03 februari 2023
Leestijd: 3 minuten

Een steentje bijdragen aan het verbeteren van het klimaat? Dat willen we allemaal wel. Zeker als het ons kosten bespaart en het wooncomfort verhoogt. Maar hoe? Door uw woning te verduurzamen.

Zonnepanelen, isolatie of een warmtepompsysteem zijn allemaal opties waarmee u uw woning verduurzaamt. De meeste nieuwbouwwoningen worden inmiddels opgeleverd als nul-op-de-meter-woning. Maar ook bij oudere woningen is verduurzamen mogelijk. Dit wordt steeds populairder. Wilt u weten wat de grote voordelen van verduurzamen zijn?

Voor wie is verduurzamen van toepassing?

Het maakt niet uit in wat voor type woning u woont; het verduurzamen is niet alleen voor particulieren met een huis of eengezinswoning. Ook als u in een appartement of flat woont, is uw huis eenvoudig te verduurzamen. Als u een woning heeft gekocht, heeft u meer vrijheid om dit zelfstandig te initiëren. Huurt u een woning? Overleg dan met de huiseigenaar.

Investeer in duurzaam wonen en profiteer van

  • Dalende energiekosten
  • Meer wooncomfort
  • Een hogere hypotheek
  • Stijging van uw woningwaarde
  • Korting op uw hypotheekrente
  • Een verbeterd klimaat

Waar begint u?

Op internet vindt u veel informatie hierover. Goede sites om mee te starten zijn: verbeterjehuis.nl en rvo.nl. Ook informatie over subsidies leest u hier of op energiesubsidiewijzer.nl.

De belangrijkste financieringsopties

Energie bespaarbudget

Hiermee mag u bij veel banken tot 6% bovenop de woningwaarde lenen bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De voorwaarde is dan wel dat dit extra bedrag volledig wordt besteed aan energiebesparende maatregelen.

Energiebespaarlening

Dit is een lening van het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds wordt gesubsidieerd door de overheid en is bestemd voor bestaande woningen en verenigingen van eigenaren. Het Warmtefonds verstrekt leningen tot maximaal € 25.000,00 met looptijden van 7, 10, 15 of 20 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Een energiebespaarlening voor een VVE is beschikbaar vanaf 8 appartementen en heeft een looptijd van 10, 15, 20 of 30 jaar. De financiering gebruikt men dan voor investeringen in isolatiemateriaal, HR-glas of laadpalen.

Duurzaamheidslening

Als uw gemeente deelneemt aan deze regeling kunt u de duurzaamheidslening aanvragen. Tegen een gunstig tarief isoleert u uw woning beter. De duurzaamheidslening heeft een vaste rente en is beschikbaar vanaf € 2.500 en tot € 25.000. De looptijd is afhankelijk van de hoogte van de lening en varieert van 10 tot 15 jaar. Het voordeel van deze lening is dat u geheel of gedeeltelijk boetevrij mag aflossen. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Groene leningen

Heeft u een koopwoning en wilt u uw woning verduurzamen middels zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp? Sluit dan een GreenLoans-lening af. De looptijd van deze lening stemt u af op uw energiebesparende maatregelen.

Hogere hypotheek

Koopt u een energiezuinige woning of wilt u investeren in energiebesparende maatregelen, dan kunt u bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten. Bij energiebesparende investeringen leent u € 9.000, en in sommige situaties zelfs nog meer, zonder inkomenstoets.

Of toch met eigen geld

Nu de spaarrente laag is, loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, is vergelijkbaar met een spaarrente van 11%. Verduurzamen levert dus veel meer op. U bespaart direct per maand aan stookkosten.

Deel artikel

Bel mij voor vrijblijvend advies

Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug (op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur).

Of bel ons op: 088 551 4444

Uw naam*
+40 jaar
100% onafhankelijk
+375.000
klanten gingen u voor
8.3
voor klantvriendelijkheid
12
kantoren in NL