Nu gesloten08:00 - 20:00
088 - 551 4444
Meestgestelde vragen

Hoe beschermt u uw bedrijf tegen een cyberaanval?

ZakelijkOnderneming
Gepubliceerd op: 25 september 2023
Leestijd: 4 minuten

Cybercrime is een steeds vaker voorkomende vorm van criminaliteit in Nederland. Een cyberaanval kan leiden tot nare gevolgen voor uw bedrijf. Wat cybercrime nu precies is, hoe u uw bedrijf tegen cybercrime beschermt en wat u moet doen bij een datalek? Wij zijn in gesprek gegaan met Kris Pin, consultant informatiebeveiliging en privacy bij Strict. Zij vertelde ons meer hierover. U leest het in dit artikel.

Wat is cybercrime nu precies?

Cybercrime omvat alle delicten die worden gepleegd met behulp van digitale middelen, zoals ICT. Bij digitale criminaliteit is er sprake van een criminele handeling waarbij ICT vaak zowel het doel als het hulpmiddel is. Een crimineel gebruikt bijvoorbeeld een telefoon of computer om in een telefoon, computer of soms een heel netwerk van een organisatie in te breken. Een bekend voorbeeld van cybercriminaliteit is een virus of een phishingmail. Bij phisingmail is er sprake van een valse e-mail die verstuurd wordt door criminelen, waarbij zij zich voordoen als grote organisaties.
Bescherm uw bedrijf tegen cyber aanvallen

Sterke wachtwoorden dragen bij aan een veilige werkomgeving en maken het voor cybercriminelen lastiger om bij bedrijfsinformatie te komen.

Wat zijn de risico's van cybercrime voor uw bedrijf?

Dat een bedrijf het risico loopt om met cybercriminaliteit in aanraking te komen, is waarschijnlijk geen verrassing. Alleen wat zijn de risico’s nu precies? Wanneer u hier niet bewust van bent, vindt een aanval plaats.

Producten en diensten niet beschikbaar/ verlies inkomsten
Internetcriminelen spelen in op de beschikbaarheid van uw bedrijf. Ze proberen uw bedrijf online plat te leggen. Zo heeft u op dat moment geen inkomsten en is het voor uw klanten niet mogelijk gebruik te maken van de producten en diensten.

Gestolen persoonsgegevens
Een ander aspect waar deze criminelen op inspelen zijn de persoonsgegevens waar uw bedrijf over beschikt. Denk hierbij aan gebruikersnamen en wachtwoorden, inkomensgegevens of medische informatie. Wanneer deze informatie openbaar wordt, levert dit mogelijk zowel persoons- als bedrijfsimago schade op. En wie wil nu zijn of haar gegevens afgeven bij een bedrijf die haar persoonsgegevens niet goed beveiligt?

Bescherm uw bedrijf tegen cyberaanvallen

Niemand zit natuurlijk te wachten op een cyberaanval. Gelukkig zijn er voorzorgsmaatregelen die u als bedrijf kunt treffen om het risico op cybercriminaliteit, onder andere een datalek, te verkleinen.

Cybercrime bescherm je bedrijf

Vind de kwetsbare onderdelen
Bepaal welke onderdelen van uw bedrijf kwetsbaar zijn voor cybercriminaliteit. Door de risico’s inzichtelijk te maken, weet u ook meteen welke kritieke bedrijfsonderdelen u extra moet beveiligen.

Zorg voor sterke instellingen van alle bedrijfsapparatuur
Denk aan computers en telefoons. Sterke wachtwoorden en multifactor authentication vormen een goede basis. Kies daarbij ook voor veilige software en netwerkverbindingen en zorg dat de software altijd up to date is. Veilige software is software die door uw bedrijf is goedgekeurd en/of getest. Door de software up to date te houden, worden kwetsbaarheden die ontdekt zijn in de software, automatisch hersteld.

Classificeer de informatie in uw bedrijf
Beperk de toegang in uw bedrijf voor medewerkers tot de toegang die zij nodig hebben om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren. Als er minder medewerkers toegang hebben tot bepaalde gegevens, verkleint u de kans op een lek.

Breng de medewerkers op de hoogte van de signalen en risico’s
Zijn uw medewerkers zich bewust van de risico’s van cybercrime? Dan zullen zij vanzelf meer alert zijn en voorzichtiger omgaan met bedrijfsgegevens.

 

Onze tip
Huur een specialist in als hier financiële ruimte voor is. Samen met de specialist maakt u risico-analyses, zorgt u dat het informatiebeveiligingsbeleid van uw organisatie op orde is en uw processen sterk zijn ingericht om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten.

Nog een tip van ons
Dek je in voor een cyberrisico met een financieel vangnet door middel van een datarisk- of cyberverzekering.

Wat moet u doen bij een cyberaanval

Als er om wat voor reden dan ook sprake is van een cyberaanval, dan is het allerbelangrijkste om, nadat u aangifte hebt gedaan bij de politie, het datalek zo klein mogelijk te houden. In geval van een lek van persoonsgegevens, moet u ook aangifte doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Vervolgens probeert u te achterhalen waar de bron van de aanval is. En een ICT aanval moet altijd gemeld worden bij het NCSC (National Cyber Security Centrum).Cybercriminaliteit is erg vervelend voor uw bedrijf. Gelukkig is er de mogelijkheid de kans op een cyberaanval te beperken door voorzorgsmaatregelen te nemen. Voor de beste preventie werkt u samen met een Cyber adviseur of specialist  om een goed beleid op te stellen, de risico’s in kaart te brengen, huidige processen te analyseren, een noodplan op te stellen en een plan te maken hoe u al deze informatie deelt met uw medewerkers.

Deel artikel

Bel mij voor vrijblijvend advies

Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug (op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur).

Of bel ons op: 088 551 4444

Uw naam*
+40 jaar
100% onafhankelijk
+375.000
klanten gingen u voor
8.3
voor klantvriendelijkheid
12
kantoren in NL