Als ondernemer binnen de recyclingbranche komt dit u misschien bekend voor. Nederlandse verzekeraars vinden de risico’s in uw business te groot, waardoor zij deze niet langer willen verzekeren Toch is het voor u als ondernemer enorm van belang dat uw assurantiemakelaar deze risico’s wel bij een verzekeraar onderbrengt. Daar waar Nederlandse maatschappijen terughoudend zijn, ziet Hübener juist kansen. Nico Hübener (directeur Hübener) vertelt hierover tijdens een interview.
Ik begon mijn carrière in de (her)verzekeringen, nadat ik mijn studie aan de Universiteit had afgerond in 1987. Na 10 jaar gewerkt te hebben in de herverzekeringen besloot ik de overstap te maken naar de assuradeurenkant. Ik ging werken bij een kleine verzekeringsmaatschappij in Hamburg met een specialisme in de maritieme sector. Door de jaren heen heb ik de schoonheid leren waarderen van het werken bij een kleine nichepartij, waarin niet elke andere verzekeraar actief is. Het grootste voordeel is dat je focust op een specifiek risico, en daar steeds meer over leert. Aan het einde van de rit heb je significant meer kennis over deze risico’s en weet je de risico’s scherper in te schatten dan de concurrenten. In 2006 deed zich de mogelijkheid voor om mijn eigen bedrijf op te starten en in datzelfde jaar richtte ik Hübener op.
Recycling bindt Hübener en SAA Verzekeringen
Hübener en SAA Verzekeringen zijn allebei werkzaam in een specifiek marktsegment; recycling. Tegenwoordig willen Nederlandse verzekeraars recyclingbedrijven niet meer verzekeren, vanwege de hoge risico’s. SAA Verzekeringen, is sterk betrokken bij de klanten van SAA en voelde daarom de noodzaak om een nieuwe verzekeraar te vinden voor de klanten in de recyclingindustrie. Met bijna 40 jaar ervaring in de co-assurantiemarkt, heeft SAA een groot netwerk opgebouwd. En dat heeft zo zijn voordelen, want SAA Verzekeringen is het gesprek aangegaan met Hübener. In 2019 leidde dit uiteindelijk tot een succesvolle samenwerking om de Nederlandse recyclingmarkt te voorzien van een nieuw alternatief, geboden door een gedegen verzekeraar.
Hübener’s kansen in de Nederlandse markt
“Wij zijn erg specifiek in ons bedrijfsmodel en zijn eerder reactief dan actief. We zoeken niet naar mogelijke risico’s die we zouden willen dekken, maar we wachten tot die risico’s naar ons toekomen. Dat klinkt misschien raar, maar als je erover nadenkt is het eigenlijk vrij eenvoudig. Wij staan bekend als de verzekeraar die moeilijke risico’s op zich neemt die andere verzekeraars niet willen. Nu dit soort bedrijfsrisico’s eenmaal worden geweigerd door andere verzekeraars, vinden klanten vanzelf hun weg naar Hübener.”
Vormt dit ook een verzekeringsprobleem voor de buren van een recyclebedrijf?
“Ik snap dat sommige verzekeringsmaatschappijen dit zien als een te groot risico. Hübener daarentegen ziet geen probleem om de buren van recyclebedrijven te verzekeren, omdat wij de risico’s kennen en begrijpen. Als dit soort risico’s niet meer worden afgedekt door andere partijen, dan zien wij een kans om deze bij ons onder te brengen.”
In Nederland komt het met regelmaat voor dat verzekeraars samengaan. Hierdoor blijven er minder verzekeraars over. Ziet Hübener hier ook kansen?
“Ja, doordat verzekeraars na een fusie hun portefeuilles opnieuw bekijken en optimaliseren door de lastige risico’s weg te nemen. Op die manier trekken verzekeraars hun handen af van de moeilijke risico’s, terwijl die risico’s wel blijven voortbestaan. Deze risico’s komen dan weer op de markt en dat creëert voor ons een unieke kans om daarop in te spelen.”
Waarin onderscheidt Hübener zich?
“Wij behandelen niet de ‘standaard’ verzekeringen, maar wij concentreren ons op de risico’s van recyclebedrijven en andere specifieke niches die ik eerder noemde. En juist omdat hier onze focus ligt, kunnen wij niet zomaar beslissen om de recyclingrisico’s niet langer te verzekeren. Daarnaast werken wij op basis van doorlopende, automatische verlengingen. Elke klant die wij onderbrengen, mag er dus vanuit gaan dat hij op de langere termijn bij ons verzekerd is. Hij loopt niet het risico dat wij opeens besluiten bepaalde risico’s niet meer te dekken. Die continuïteit maakt wel een fundamenteel verschil. Wij besluiten enkel een risico niet meer te verzekeren als een klant zich niet houdt aan ons advies en de polisvoorwaarden.”
Hoe zit het met de verzekeringsvoorwaarden? Verschillen deze ten opzichte van Nederlandse voorwaarden?
“De voorwaarden die betrekking hebben op de aard van een recyclingfabriek, de machines die worden gebruikt, de werkprocessen die worden toegepast en het gerecyclede materiaal zijn allemaal op internationaal niveau vastgesteld. Er is dus geen verschil tussen de voorwaarden voor een Duitse recyclingfabriek, een Nederlandse, Belgische of Franse. De voorwaarden komen allemaal overeen.
Waar wel een verschil in zit, zijn de juridische bepalingen. Er zijn verschillende manieren om verzekeringen te behandelen. Elk land heeft daarin haar gewoonte. Toen wij naar Nederland kwamen, waren mensen verbaasd over onze veiligheidsrestricties, maar dat is meer Hübeners manier van werken.
Wij hebben ons inmiddels gevestigd in Nederland en ons plan is om uit te breiden naar andere landen in 2021. We hebben een eenduidige manier om met bepaalde risico’s om te gaan. Dus daar zien wij kansen.”
In welke andere landen willen jullie verder opereren?
“Wij zijn in dat opzicht wel opportunistisch. We zouden een aantal zaken in het buitenland kunnen verzekeren. In feite wachten we af welke markt hierop reageert en ons motiveert om uit te breiden. We gaan ervan uit dat Frankrijk en België de markten zijn waar we vanaf volgend jaar kunnen beginnen.”