Gaat u samenwonen of trouwen? Misschien kiest u voor een geregistreerd partnerschap? Gefeliciteerd! Samen begint u aan een nieuwe levensfase. U wilt vooral zorgeloos gaan genieten, uw levensgeluk gaat immers boven alles. Niet verkeerd om meteen ook uw verzekeringen op orde te brengen – dan heeft u daar in elk geval geen omkijken meer naar.
Goed geregeld? Het kan vast nog béter.
Nu denkt u misschien: hoezo mijn verzekeringen op orde brengen, alles is toch al goed geregeld? Ons idee is: het kan vast nog béter. Want ga maar na: u neemt allebei uw eigen verzekeringen mee. Het kan dus zijn dat er iets dubbel verzekerd is, dat zou zonde zijn van uw geld. En tegelijkertijd heeft u misschien nieuwe verzekeringen nodig. Bijvoorbeeld omdat u elkaar meer financiële zekerheid wilt bieden als één van u beiden iets zou overkomen.
In alle gevallen is het verstandig om uw verzekeringen eens goed onder de loep te nemen. De belangrijkste vragen nog even op een rijtje:
- Waarvoor bent u verzekerd?
- Zijn al die verzekeringen noodzakelijk?
- Zijn er dubbele verzekeringen?
- Welke verzekeringen kunt u op beider naam zetten?
- Welke verzekeringen mist u?
Kijk kritisch naar uw lopende verzekeringen
Als u gaat samenwonen, trouwen of voor een geregistreerd partnerschap kiest, is het nuttig om uw verzekeringen eens samen door te lopen. Waarvoor bent u allebei verzekerd, bent u misschien dubbel verzekerd? Kijk eens goed welke verzekeringen u los van elkaar heeft afgesloten en of deze eventueel aangepast of opgezegd moeten worden. Dat kan u veel geld schelen!
Ook kan het van belang zijn om uw huidige verzekeringen aan te passen, bijvoorbeeld als de dekking niet meer toereikend is. Want dáár zit het ’m vaak in: uw verzekeringen heeft u misschien al jaren geleden afgesloten, toen uw persoonlijke omstandigheden nog anders waren. Tijd voor een ‘update’ dus. En kijk ook naar uw toekomstige situatie – u wilt immers niet het risico lopen samen onderverzekerd te zijn.
Voeg verzekeringen samen waar het kan
Soms kan het verstandig zijn om een verzekering op beider naam te zetten, zodat u er beiden profijt van heeft. Denk bijvoorbeeld aan uw aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en/of doorlopende reisverzekering.
Heeft de ene partner een collectieve ziektekostenverzekering, dan kan het voor de andere partner gunstig zijn zich daar ook voor aan te melden.
Kies voor extra zekerheid
Behalve het ‘ontdubbelen’ en updaten van uw lopende verzekeringen kan het goed zijn om gezamenlijk nieuwe verzekeringen af te sluiten. Vooral met het oog op de toekomst.
Misschien heeft u behoefte aan extra financiële zekerheid bij overlijden. U kunt dan denken aan een levensverzekering of een overlijdensrisicoverzekering, zodat uw partner financieel goed verzorgd achterblijft. Goed om hier eens over na te denken nu u samen een nieuwe levensfase ingaat.
De grote dag zelf
We hebben het hier vooral gehad over uw gezamenlijke toekomst, maar laten we ook de dag zélf niet vergeten. Uw trouwdag… misschien wel de mooiste dag van uw leven! Die dag wilt u natuurlijk zonder zorgen tegemoet gaan. En ja, dat kan, u kunt een zogenoemde bruiloftsverzekering of trouwverzekering afsluiten. Mocht er tijdens de grote dag iets vervelends gebeuren, dan kunt u dankzij deze trouwverzekering de geleden financiële schade (deels) vergoed krijgen.
Samenwonen, trouwen, geregistreerd partnerschap… een prachtig nieuw begin in uw leven. Houd uw verzekeringen eens goed tegen het licht en ga samen een zorgeloze toekomst tegemoet!
Uit de praktijk
Wij geven u een paar voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. U zult zien: voor elk vraagstuk is een goede oplossing voorhanden.
Dure partner
Uw partner trekt bij u in. U denkt dat uw eigen inboedelverzekering voldoende dekking biedt. Maar: uw partner neemt nogal wat dure elektronica mee en heeft ook nog eens behoorlijk wat sieraden. Is dat wel gedekt binnen uw huidige inboedelverzekering? Goed om de dekking en de verzekerde bedragen eens tegen het licht te houden en indien nodig aan te passen.
(G)een probleem
U gaat samenwonen, u heeft zelf een inkomen maar uw partner niet. Als er iets met u gebeurt, kan uw partner direct voor grote problemen komen te staan. Uiteraard wilt u dat vóór zijn! Maak daarom eens een afspraak met de notaris en bespreek de mogelijkheden van een samenlevingscontract en een (levens)testament. Zo kunt u onder andere regelen dat uw partner van u kan erven – wel zo geruststellend.