Nu gesloten08:00 - 20:00
088 - 551 4444
Meestgestelde vragen

Alles wat je moet weten over de DORA-wetgeving.

ParticulierPersonen
Gepubliceerd op: 01 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Bescherming van online consumentenrechten

In de snel evoluerende wereld van digitale handel en online transacties is het essentieel om de rechten van consumenten te beschermen en te waarborgen. De DORA-wetgeving (Digital Operational Resilience Act) is een belangrijke stap in deze richting, gericht op het reguleren van digitale diensten en het versterken van de veerkracht van de digitale infrastructuur in de Europese Unie (EU). In deze blog gaan we dieper in op wat de DORA-wetgeving inhoudt en welke impact het heeft op consumenten en bedrijven.

Wat is de DORA-wetgeving?

De Digital Operational Resilience Act (DORA) is een wetsvoorstel van de Europese Commissie dat tot doel heeft om de veerkracht van digitale systemen en diensten te verbeteren, met name in de financiële sector. Het voorstel heeft tot doel de operationele risico’s van digitale diensten aan te pakken, waaronder cyberaanvallen, storingen en andere bedreigingen voor de digitale infrastructuur.

De belangrijkste aspecten van de DORA-wetgeving

 1. Operationele veerkracht
  DORA legt de nadruk op het verbeteren van de veerkracht van digitale diensten, met inbegrip van maatregelen om cyberaanvallen en storingen te voorkomen en te beperken.
 2. Verantwoordelijkheid van financiële dienstverleners
  Onder de DORA-wetgeving zullen financiële dienstverleners, waaronder verzekeringsondernemingen verantwoordelijk worden gehouden voor het waarborgen van de operationele veerkracht van hun systemen en diensten.
 3. Samenwerking en informatie-uitwisseling
  DORA moedigt samenwerking en informatie-uitwisseling aan tussen financiële dienstverleners, toezichthoudende instanties en andere relevante belanghebbenden om de cybersecurity te verbeteren en operationele risico’s te verminderen.
 4. Toezicht en handhaving
  De wet voorziet in versterkt toezicht en handhaving door nationale autoriteiten om ervoor te zorgen dat financiële dienstverleners voldoen aan de eisen voor operationele veerkracht en cybersecurity.

Wat voor impact zal DORA hebben op consumenten en bedrijven?

 • Verbeterde bescherming van consumentengegevens
  Door strengere regels voor financiële dienstverleners zal de DORA-wetgeving helpen om de bescherming van consumentengegevens te versterken en het risico op datalekken te verminderen.
 • Betrouwbaardere digitale diensten
  Consumenten kunnen profiteren van betrouwbaardere en veiligere digitale diensten, omdat bedrijven worden aangemoedigd om te investeren in cybersecurity en operationele veerkracht.
 • Compliance-vereisten voor bedrijven
  Bedrijven die actief zijn in de financiële sector zullen moeten voldoen aan de compliance-vereisten van de DORA-wetgeving, wat kan leiden tot hogere operationele kosten maar ook tot een verbeterde reputatie en vertrouwen van klanten.

Wat betekent dit voor de toekomst?

De DORA-wetgeving markeert een belangrijke stap in de richting van een veiligere en veerkrachtigere digitale economie in de EU. Het zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de manier waarop financiële dienstverleners opereren en hoe consumenten worden beschermd tegen online bedreigingen. Door samen te werken en te investeren in cybersecurity kunnen we streven naar een toekomst waarin digitale transacties veilig, betrouwbaar en veerkrachtig zijn voor iedereen.

Deel artikel

Bel mij voor vrijblijvend advies

Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug (op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur).

Of bel ons op: 088 551 4444

Uw naam*
+40 jaar
100% onafhankelijk
+375.000
klanten gingen u voor
8.3
voor klantvriendelijkheid
12
kantoren in NL