Nu gesloten08:00 - 20:00
088 - 551 4444
Meestgestelde vragen

Aanmelden kenteken na royement: Wat u moet weten

Adviseur
Banner
Gepubliceerd op: 24 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Aanmelden kenteken na royement

Regelmatig ontvangt onze afdeling Volmacht Agrarisch en Transport en werkmateriaal verzoeken voor het afgeven van een WA(M)-verzekeringsverklaring (artikel 34 verklaring), terwijl de werkmateriaalpolis inmiddels is geroyeerd.

Het komt voor dat de (voormalige) verzekerde/verzekeringnemer vóór het royement geconfronteerd werd met een waarschuwingsbrief of boete van de RDW wegens (vermeende) onverzekerdheid. In de meeste gevallen was er echter wel degelijk een WA(M)-dekking op het moment van constatering door de RDW, maar was het kenteken niet of niet op tijd aangemeld.

Redenen voor het niet of niet tijdig aanmelden van het kenteken zijn divers, maar vaak eenvoudigweg te wijten aan vergetelheid.

Het verstrekken van een WA(M)-verzekeringsverklaring (artikel 34 verklaring) is voor Volmacht Agrarisch en Transport en werkmateriaal een tijdrovend proces, aangezien alles zorgvuldig moet worden uitgezocht en gedocumenteerd.

We vragen u vriendelijk om bij nieuwe aanvragen, mutaties of royementen van werkmateriaal te controleren of een kenteken/meldcode verplicht is en/of is aangevraagd, en of de (aspirant) verzekerde de kentekenkaart heeft ontvangen.

Diverse landbouwmechanisatiebedrijven en leveranciers/fabrikanten van werkmateriaal hebben beslisbomen opgesteld waarmee kan worden vastgesteld of een voertuig kentekenplichtig is. U kunt online zoeken naar “beslisboom kentekenplicht” voor bruikbare stroomschema’s.

Als u vragen heeft over dit onderwerp of hulp nodig hebt bij het verzekeren van werkmateriaal, neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om je te assisteren.

Wat is er aan de hand met GV-kentekens?

Graag brengen wij u op de hoogte van recente veranderingen met betrekking tot kentekens voor landbouwvoertuigen:

  • Sinds 1 januari 2021 geldt er een registratie- en kentekenplicht voor zelfrijdend werkmateriaal, zoals landbouwvoertuigen en werktuigen.
  • In buurlanden zoals België en Duitsland was dit al eerder verplicht als een GV-kenteken.
  • Vanaf 1 januari 2022 is het eerder afgegeven GV-kenteken niet langer geldig (zie: RDW informatie over grensverkeerkenteken).
  • GV-werkmateriaal, inclusief landbouwvoertuigen en werktuigen, moeten opnieuw gekeurd worden en er moet een nieuw kenteken worden aangevraagd.

 

Indien een verzekerde geconfronteerd wordt met een RDW-waarschuwingsbrief of boete, kunnen we na controle van de dekking op het moment van constatering een WA(M)-verzekeringsverklaring (artikel 34 verklaring) afgeven.

We adviseren verzekeringsadviseurs in grensgebieden om te controleren of hun klanten nieuwe kentekens nodig hebben.

Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen.

Electro- of caravan-movers

Gaan uw klanten weg met de caravan? Lees dan snel verder voor verzekeringen met betrekking tot electro- of caravan-movers.

Schade veroorzaakt door of met een motorrijtuig is meestal niet gedekt op standaard bedrijfs- of particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen. Op een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is er vaak wel dekking voor specifieke items zoals grasmaaiers, E-bikes, modelauto’s of caravanmovers, soms met beperkingen op snelheid en motorvermogen.

De meeste caravans worden geproduceerd zonder mover, die later wordt toegevoegd (let op: de verzekerde som voor cascodekking moet hierop aangepast worden). Voor het verplaatsen van een grote caravan is een krachtige caravanmover nodig. Controleer of uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekking biedt voor het gebruik hiervan. Electro-movers worden ook gebruikt voor niet-zelfrijdende verkoopwagens, mobiele bouwkranen en hoogwerkers, vergelijkbaar met caravanmovers. Deze movers hebben een trekkracht variërend van 250 kg tot 40.000 kg voor het rangeren van vrachtwagentrailers.

Standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen bieden doorgaans geen dekking voor het gebruik van electro-movers, en het trekkende voertuig heeft mogelijk ook geen automatische WA(M)-dekking.

We raden aan om met uw bedrijfsmatige verzekerden te overleggen over het mogelijke gebruik van electro-movers en of een eigen WA(M)-dekking hiervoor noodzakelijk is.

Deel artikel

Bel mij voor vrijblijvend advies

Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug (op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur).

Of bel ons op: 088 551 4444

Uw naam*
+40 jaar
100% onafhankelijk
+375.000
klanten gingen u voor
8.3
voor klantvriendelijkheid
12
kantoren in NL