Nu gesloten08:00 - 20:00
088 - 551 4444
Meestgestelde vragen

Goed verzekerd de weg op met uw oldtimer.

ParticulierPersonen
Gepubliceerd op: 23 maart 2023
Leestijd: 4 minuten

“Meer dan 8.000 kevers gespot in Nederland.” Komt een beetje vreemd over, zo’n krantenkop. Je hoeft geen natuurkenner te zijn om te weten dat Nederland oneindig veel méér kevers telt. Tenzij… het om heel ándere kevers gaat. De Volkswagen Kever, om precies te zijn. We hebben het hier over de meest voorkomende oldtimer in Nederland: ons land telt er ruim 8.100. In totaal rijden er hier maar liefst 200.000 oldtimers rond, een aantal dat alleen maar toeneemt. Kever, Lelijke Eend, Snoek, VW Golf, Fiat 500… Vroeger heel normaal in het straatbeeld, nu vooral verzamelobjecten voor echte liefhebbers.

Oldtimerverzekering

Wist u dat er voor deze klassiekers een speciale oldtimerverzekering bestaat? Een op maat gesneden verzekering die weliswaar goedkoper is dan een gewone motorrijtuigenverzekering, maar ook z’n beperkingen heeft.

Allereerst gelden er nogal wat voorwaarden om zo’n verzekering te mogen afsluiten. Zo moet de oldtimer een minimale leeftijd hebben en mag er jaarlijks niet meer dan een bepaald aantal kilometers mee worden gereden. Daarnaast moet de bezitter ook een ‘normale’ auto (of bijvoorbeeld een motor) hebben voor dagelijks gebruik. Is een uitgebreidere dekking dan alleen WA gewenst, dan geldt de verplichting om een geldig taxatierapport te overleggen.

Lage premie

Belangrijk voordeel van de oldtimerverzekering is dat de verzekeraar uitgaat van de taxatiewaarde, niet van de nieuwwaarde of dagwaarde. Verder is de premie laag. Oldtimerbezitters zijn immers niet dagelijks op de weg te vinden en koesteren hun klassieker, het schaderisico is dus relatief beperkt.

Nadeel is dat de oldtimerbezitter geen schadevrije jaren opbouwt. Bij een overstap naar een reguliere motorrijtuigenverzekering zijn alle schadevrij gereden jaren dus ‘verdampt’, dat is natuurlijk jammer. Ook is het niet toegestaan de oldtimer commercieel te verhuren. Er dagelijks mee naar het werk gaan komt al helemaal niet in beeld – de kilometerstand zou dan immers al gauw boven het gestelde maximum uitkomen.

Kies de verzekering die bij u past

Bent u zelf de trotse bezitter van een oldtimer en wilt u uw verzekering optimaal afstemmen op uw wensen? Kijk dan vooral hoe u verzekerd wilt zijn: WA, beperkt casco of volledig casco. Ook kan het zinvol zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld voor rechtshulp bij een ongeval, persoonlijk letsel of materiële schade.

Wilt u méér uit uw liefhebberij halen? Met een zogenoemde semi-oldtimerverzekering mag u dagelijks de weg op, wel is de premie dan hoger. En wilt u de hele zomer met uw oldtimer gaan toeren terwijl hij in de winter binnen blijft, dan kunt u vaak een verzekering afsluiten voor een aantal maanden per jaar. U bent dan wel verplicht dit te melden bij de RDW. Maar dat is zeker de moeite waard, nooit verkeerd om geld te besparen!

Nóg meer geld besparen? 5 Tips om zuiniger te rijden met uw oldtimer

  • Controleer regelmatig de bandenspanning. Is deze te laag, dan kost dat tijdens het rijden meer vermogen en dus meer brandstof.
  • Trek rustig op en schakel snel door. Snel optrekken kost extra veel brandstof. Wanneer u na het optrekken eerder doorschakelt naar een hogere of de hoogste versnelling, voorkomt u dat de motor onnodig hoge toeren draait.
  • Probeer met een constante snelheid te rijden. Dat scheelt niet alleen brandstof, maar geeft ook rust tijdens het rijden.
  • Trap niet meteen op de rem wanneer u bijvoorbeeld een stoplicht nadert, laat hem liever rustig uitrollen.
  • Gebruik uw handmatige choke niet langer dan nodig. Vooral in de zomer kunt u het gebruik van de choke beperkt houden en daarmee veel brandstof besparen. Belangrijk is ook dat u tijdens lange ritten de choke niet de hele tijd aan laat staan.
Deel artikel

Bel mij voor vrijblijvend advies

Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug (op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur).

Of bel ons op: 088 551 4444

Uw naam*
+40 jaar
100% onafhankelijk
+375.000
klanten gingen u voor
8.3
voor klantvriendelijkheid
12
kantoren in NL